> | | | | > Τα στάδια αποχώρησης από μια συλλογικότητα/σέχτα με θρησκοληπτικά χαρακτηριστικά

Τα στάδια αποχώρησης από μια συλλογικότητα/σέχτα με θρησκοληπτικά χαρακτηριστικά

Posted on Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016 | No Comments

του Σταύρου Κατσούλη*
Διαφορετικοί άνθρωποι φεύγουν με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι απλά αποχωρούν σιωπηλά. Μερικοί διώκονται. Άλλοι απλά "καίγονται". Άλλοι αναπτύσσουν ανεξαρτησία. Άλλοι ακόμα, ανακαλύπτουν πράγματα ή συμβουλεύονται από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της σέκτας:ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ

  • Αυτοί οι άνθρωποι απλά κάνουν αντάρτικο στην κατάσταση και να φεύγουν, συνήθως σιωπηλά.
  • Εκτός αν καταφέρουν να αποτινάξουν την πλύση εγκεφάλου, αυτοί οι αποχωρήσαντες είναι πιθανό να οδηγηθούν σε καταστροφική ή γεμάτη από φόβο ζωή.
  • Ορισμένοι αναπτύσσουν πρότυπα ζωής που δεν θα είχαν επιλέξει διαφορετικά.

ΟΙ ΕΚΔΙΩΓΜΕΝΟΙ

  • Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφοριστεί - αποκοπεί - ή αγνοηθεί από την ηγεσία της σέχτα για διάφορους λόγους.
  • Οι άνθρωποι που έχουν εκδιωχθεί, συνήθως γεμίζουν με αισθήματα θλίψης και ενοχής. Εξακολουθούν να είναι πολύ πιστοί στις πεποιθήσεις της ομάδας και τους ανθρώπους της, ακόμη και αν έχουν απορριφθεί από την ομάδα.

ΟΙ "ΚΑΜΜΕΝΟΙ"


  • Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κακοποιηθεί τόσο πολύ πνευματικά, ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα να είναι μόλις και μετά βίας σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.
  • Μερικοί "καμμένοι" παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου του μετα-τραυματικού στρες που συνήθως αντιμετωπίζουν οι επιζώντες πολέμων. Συνήθως είναι πολύ μπερδεμένοι, ίσως ακόμη και σωματικά άρρωστοι, φοβούνται και δεν μπορεί να εμπιστευθούν κανέναν και ειδικά τον εαυτό τους.

ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

  • Αυτοί είναι οι άνθρωποι που τους έχουν δοθεί, ή έχουν σκοντάψει επάνω σε πληροφορίες που εξηγούν την κατάσταση που τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν το ελέγχου του νου, χωρίς να τους μείνει ο φόβος και η ενοχή.
  • Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια για να εργαστούν μέσω της προσαρμογής στην κανονική ζωή και συμπεριφορά. Η παιδεία, πνευματική και θεωρητική είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην διαδικασία προσαρμογής στον πραγματικό κόσμο. Όσο περισσότερο μαθαίνει κανείς, τόσο καλύτερη και αποτελεσματική είναι η επούλωση των τραυμάτων.

ΣΤΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΧΤΑ

Η διαδικασία απεξάρτησης
Ο έλεγχος στο θρησκοληπτικό σύστημα της σέχτας είναι τόσο ισχυρός, μια και τα θύματά τους αναφέρουν πολύ συχνά ότι ο επηρεασμός υπάρχει για πολλά χρόνια μετά την αποχώρηση και απεξάρτηση. Για το λόγο αυτό τα στάδια της απεξάρτησης πρέπει να είναι καλά κατανοητά από όλους.

Πρώτο στάδιο:

Αυτό συχνά αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά την αναγνώριση ότι κάτι είναι τρομερά λάθος μέσα στην σέχτα. Το μυαλό και η θέληση μπορούν ακόμα να αποδέχονται πλήρως τη λογική που παρουσιάζονται από τα υπόλοιπα μέλη και τους ηγέτες. Ωστόσο, το έντονο εσωτερικό συναίσθημα ή/και η συνείδησή ​​συχνά δείχνει ξεκάθαρα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δεύτερο στάδιο:
Αυτή η αμφιβολία του πρώτου σταδίου προκαλεί ένα αίσθημα ενοχής που το άτομο προσπαθεί να αγνοήσει και να αρνηθεί. Η ενοχή οδηγεί αυτόν ή αυτήν σε βαθύτερη αποφασιστικότητα για να "κάνουμε το σωστό" ή να  αγνοούν οποιαδήποτε πληροφορία που έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα των ηγετών. Ωστόσο, η συνείδηση ​​συνεχίζει να ασκεί όλο και πιο ισχυρή αντίσταση και προκαλεί το άτομο να αμφισβητήσει τα πράγματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς να αμφισβητήσουν. 


Μπορούν να αμφισβητούν τα "πρότυπα", τις ικανότητες ή τις προθέσεις του ηγέτη ή την αλήθεια της θεωρίας που προωθεί η σέχτα. Σπάνια έχουν αρκετή σοφία για να αμφισβητήσουν τα ιστορικά γεγονότα που έχουν διαμορφώσει τα προβλήματα στην σέχτα ή το δόγμα της ομάδας το οποίο σίγουρα εφαρμόζεται βίαια ή το γεγονός ότι ενώ μεν μπορεί κάλλιστα η θεωρία να στηρίζεται σε αλήθειες, το συνολικό αποτέλεσμα της παρουσίασής της έχει αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει τρομακτικές ελλείψεις.
Τρίτο στάδιο:

Το πρόσωπο θα συνεχίσει να λέει μεγάλα λόγια για την σέχτα, αλλά, στην πραγματικότητα, συχνά θα συμπεριφέρεται πλέον ή θα κάνει πράγματα που είναι ενάντια στους κανόνες που ορίζει η ηγεσία της σέκτας. Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς όμως, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ενοχή και αποφασιστικότητα για να "κάνει το σωστό".

Τέταρτο στάδιο:
Αν το άτομο είναι προσεκτικό και σε εγρήγορση, αυτός ή αυτή μπορεί να παρατηρήσει κάποιες διαφορές ανάμεσα σε αυτό που η εκφράζει η θεωρία της σέκτας και αυτό που πραγματικά γίνεται μέσα στην ομάδα. Ή μπορεί να ακούσει για ένα σκάνδαλο ή ένα πρόβλημα που τον ενοχλεί. 


Τέτοια πράγματα μπορεί να ανησυχούν κάποιους ανθρώπους, αλλά πολλοί άλλοι απλά σκέπτονται, "Εντάξει, οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, αλλά ο τρόπος ( οι "ιδεολογικοί στόχοι", οι "πολιτικοί στόχοι", η "κυβέρνηση του Θεού", οι "πατριωτικοί στόχοι" κλπ) είναι τέλεια." Εναλλακτικά, πολλοί αντιδρούν με σκέψεις του τύπου "Μα καλά, τι μπορώ να κάνω;" ή "Μα καλά, ο ηγέτης θα φροντίσει για αυτό." ή "Αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο." κλπ.
Πέμπτο στάδιο:
Το άτομο μπορεί να ακούσει κάπου την κρυφή ιστορία της σέκτας - συνήθως την πραγματική διαδικασία ιδρύσεως της, ή υπόγειες διαδικασίες - και να αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί αυτά δεν ήταν γνωστά. Ένα περίεργο άτομο μπορεί να αρχίσει έρευνα. Σε αυτό το σημείο, το άτομο συνήθως γίνεται πολύ ήσυχο και φοβισμένο και δεν αφήνει σχεδόν κανέναν άλλο να γνωρίζει τις αναζητήσεις του. Σε αυτό το σημείο, έχει καταλάβει πλέον μέσα στο πετσί του, ότι μέσα στην σέκτα, είναι κοινωνικά απαράδεκτο να εκφράσουν οποιαδήποτε θεμελιώδη αμφιβολία.

Έκτο στάδιο:
Αυτό είναι το στάδιο άρνησης στην οποία το άτομο έχει αποφασίσει να αγνοήσει όλα τα προειδοποιητικά σημάδια. Φοβούνται πραγματικά ή θυμώνουν με όποιον έχει πληροφορίες που εκθέτει την εξαπάτηση που κάνει η σέκτα. Είναι εχθρικοί προς κάθε πληροφορία που φέρνει στο προσκήνιο το δόλο και τα λάθη της σεκτας. Μερικοί άνθρωποι δεν ξεφεύγουν ΠΟΤΕ από αυτό το στάδιο, κι έτσι μένουν μέχρι το τέλος δέσμιοι της.

Έβδομο στάδιο:
Είναι το στάδιο του «Δεν ξέρω τι να σκεφτώ". Πολλοί άνθρωποι επίσης μένουν κολλημένοι εδώ, και θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως και στο προηγούμενο στάδιο. Η συνήθης ρήση τους είναι ότι "Θα προσπαθήσω να καταλάβω τα πράγματα από μόνος μου". Είναι καχύποπτοι για όλους. Δεν εμπιστεύονται τους φίλους, άλλα μέλη ή τα στελέχη, ούτε καν τους εαυτούς. Δεν εμπιστεύονται άλλες, εκτός τις σέκτας ομάδες ή ότι μπορεί να υπάρξει επιτυχία εκτός της σέκτας. Δεν εμπιστεύονται τις πληροφορίες που εκθέτουν την σέκτα. 


Δεν μπορούν να εμπιστεύονται την επιστήμη, θεωρία, ιδεολογίες, αναλύσεις και μπορούν να προσπαθήσουν να βρουν λόγους για να πιστεύουν ότι όλα τα άλλα, είτε δεν μεταφράστηκαν σωστά, είτε δεν εξηγήθηκαν σωστά, είτε ότι τα διάφορα προβλήματα επιδέχονται επίλυσης μέσα στην σέκτα από τα ίδια άτομα που τα δημιούργησαν. Αυτό το στάδιο είναι πολύ κρίσιμο. 

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, άγχος, εφιάλτες, συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα στο γάμο, διαζύγιο και καταστροφικά ατυχήματα, λόγω της τόσο μεγάλης ψυχικής ανησυχίας, αυτοκτονικά συναισθήματα, εχθρότητα και θυμό. Ορισμένοι μάλιστα, αναφέρουν ένα πρόβλημα με ναυτία, σφιγμένα τα δόντια ή άλλα εξωτερικά σημάδια της έντασης. Αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά επώδυνο και τρομακτικό. Συνήθως όσο περισσότερο ένα άτομο ή η οικογένειά του ήταν στην ομάδα/σέκτα, ή το πόσο ψηλά στην ιεραρχία των στελεχών, τόσο πιο οδυνηρό είναι. 

Σε αυτό το στάδιο, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν λογικές συζητήσεις με τους ηγέτες της σέκτας, είτε θα φροντίσουν για επισκέψεις ή θα γράψουν μακροσκελείς και αγωνιώδεις επιστολές προς αυτούς. Κάποιοι ελπίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν το σύστημα από μέσα ή να πάρουν κάποια μέλη που συμφωνούν προς το μέρος τους. Συνήθως, παθαίνουν σοκ από την αδυναμία των υπολοίπων μελών να ακούσουν τι λένε. Ωστόσο, ορισμένα μέλη θα συμφωνήσουν με τα επιχειρήματά τους, θα τους χτυπήσουν στον ώμο και θα προσπαθήσουν να εξομαλύνουν αναστατωμένα τα συναισθήματά τους.
Όγδοο στάδιο:
Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσει από την σέκτα/ομάδα. Το άτομο μπορεί να πάει σε πολλές κατευθύνσεις. Μπορούν να γίνουν θυμωμένος με τον Θεό, ή να γίνει αγνωστικιστής ή άθεος πολιτικά, ιδεολογικά ή θρησκευτικά. Μπορούν να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν τη δική τους ιδεολογική,πολιτική,πνευματική ή θρησκευτική αναζήτηση ή να υποκριθεί ότι έχει κάποια ομάδα που θα αντικαταστήσει το κενό, στο σπίτι. 


Μπορεί να αποτανθούν στην ψυχολογία ή ψυχιάτρους για ανακούφιση. Ή, μπορεί να συνδεθούν αμέσως με μια κάποια άλλη σέκτα. Μπορούν να αποφασίσουν να αφήσουν το κοινωνικό/συλλογικό μέρος της ζωής τους να κρέμεται στον αέρα για λίγο. Μερικοί άνθρωποι θα κολλήσουν σε ένα yo-yo σύνδρομο: Θα αφήσουν την ομάδα, θα πάνε πίσω στην ομάδα, θα φεύγουν και θα επιστρέφουν. Σπάνια θα καταλάβουν τι πιστεύει η σέκτα ή ακόμα και αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι. 

Ή, μπορούν να αναγεννηθούν ως αποτέλεσμα κάποιας έντονης προσπάθειας να κάνουν σε βάθος μελέτη και να φτάσουν στις κανονικές και πραγματικά ρεαλιστικές πληροφορίες. Αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Εάν ένα παντρεμένο ζευγάρι δεν συμφωνεί σε αυτά ή δεν φτάσει σε αυτό το στάδιο μαζί μπορεί να καταστραφεί μέχρι και ο γάμος τους. Τέλος, έρχεται η σχεδόν ολική απόρριψη από την σέκτα/ομάδα και την οικογένεια που είναι ακόμη μέσ, όταν το άτομο ανακοινώνει την ανεξαρτησία του από το λατρευτικό σύστημα της σέκτας.
Ένατο στάδιο:

Το στάδιο στο οποίο η παλιά προσωπικότητα αποσυντίθεται και μια νέα σχηματίζεται. Το πρόσωπο που θα απαλλαγεί συχνά παλιά ρούχα, παλιά χτενίσματα, παλιά αντικείμενα που έχουν σχέση με την σέκτα ή την θυμίζουν. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πολύ άγχος στην προσαρμογή στην νέα, υγιή και ανεξάρτητη ταυτότητα, επειδή ολόκληρη η ιδέα και εικόνα του εαυτού τους ήταν τόσο στενά συνδεδεμένη με τη σχέση της σέκτας/ομάδας προς τον εαυτό τους. 


Ανακαλύπτει νέα ενδιαφέροντα, νέες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ασχολίες και χόμπι. Η μελέτη επιφέρει νέο ενθουσιασμό σχεδόν σαν να έχει γεννηθεί ξανά. Το απεξαρτημένο άτομο, χαίρεται πλέον κάθε νέα μέρα και έχει μια αίσθηση ειρήνης. Ο κόσμος φαίνεται όμορφος και η κατανόηση του γύρω κόσμου και των καταστάσεων παίρνουν ρεαλιστική μορφή. Εάν μάλιστα βρεθεί μια ικανοποιητική συλλογικότητα ή καταφέρει με ομοϊδεάτες να δημιουργήσει μία η οποία δεν έχει τα προβλήματα της σέκτας, τότε το άτομο βρίσκει μια μεγάλη ευτυχία.
Δέκατο στάδιο:
Το άτομο βρίσκεται πλέον σε μια διαρκή έκπληξη μπορστά στη διαφορά μεταξύ της παλιάς ζωής και της νέας. Το άτομο είναι σε θέση να νοιώθει υγιή κατανόηση προς εκείνους που είναι ακόμα αλυσοδεμένοι στην παλιά σέκτα και τελικά θα καταφέρει να κρατήσει τις καλές εμπειρίες και θα είναι σε θέση να γελάσει με παλιές εμπειρίες του. Θα επιθυμήσουν να συνδεθούν ή να επικοινωνήσουν με άλλους γνωστούς, που ήταν στην σέκτα,χωρίς όμως να κουβαλά μαζί του όλα τα άρρωστα σύνδρομα. 


Θα αισθάνεται μια ισχυρή ανάγκη να μιλήσει για την εμπειρία του, προκειμένου να κατανοήσουν όσοι περισσότεροι γίνεται τα έντονα συναισθήματα και σύγχυση ένιωθε, ενόσω βρισκόταν στο εσωτερικό της σέκτας. Η συζήτηση με άλλα πρώην μέλη, φαίνεται να είναι η καλύτερη θεραπεία για εκείνους που περνούν από αυτή τη διαδικασία. Γράφοντας για τις εμπειρίες του, είναι επίσης αποδεδειγμένα πολύ ωφέλιμο στην διαδικασία απεξάρτησης και επούλωσης των τραυμάτων που επέφερε η σέκτα.

*Το άρθρο αυτό συντάχθηκε χρησιμοποιώντας μια σειρά από εμπειρίες, συσσωρευμένη γνώση και διαπιστώσεις από αποχωρήσαντα μέλη ιδεολογικών,πολιτικών,πνευματικών σεκτών ομάδων με θρησκοληπτικά χαρακτηριστικά. Οι διαπιστώσεις αυτές συμπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα κοινά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στα στάδια της απεξάρτησης ενός ατόμου από κάποια σέκτα. Η διαδικασία της αποχώρησης και απελευθέρωσης από την πλύση εγκεφάλου, δεν είναι το τελικό στάδιο. Στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει κάποιος πραγματικά ελεύθερος από κάθε εξάρτηση και αυτό κατά κοινή ομολογία όλων όσων το κατάφεραν, είναι η μελέτη πραγματικά αντικειμενικών πληροφοριών και η αλληλοστήριξη με άλλα μέλη της κοινωνίας μας.
Κανένας επίσης κατά κοινή ομολογία, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα καταστροφικότατα αποτελέσματα συμμετοχής σε μια σέκτα, χωρίς να αναζητήσει βοήθεια σε φίλους, γνωστούς και ήδη ελεύθερα μέλη, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα "από μέσα", όταν έχει διαπιστωθεί ότι ο έλεγχος είναι βίαια απόλυτος από μια ηγετική ομάδα.

Leave a Reply

Σ. Κατσούλης. Από το Blogger.