> | | > Μια λέξη που πρέπει να συμπεριλάβει ο Μπαμπινιώτης στα λεξικά του, μετά την Ανόρθωση

Μια λέξη που πρέπει να συμπεριλάβει ο Μπαμπινιώτης στα λεξικά του, μετά την Ανόρθωση

Posted on Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015 | No Comments

Μνημονιοφιλελευθερισμός, (ο) [ουσ.]:
Μινιμαλιστικό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα το οποίο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης του 2010 στην Ελλάδα.

Βασική αρχή είναι η εφαρμογή της αυτορύθμισης της αγοράς, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, όπως είναι τα τηλεοπτικά κανάλια/εφημερίδες/ραδιόφωνα, οι Τράπεζες, οι εφοπλιστές, και κάποιες άλλες μειονότητες.


Μια σημαντική διαφορά με άλλες ιδεολογίες, είναι ότι ο Μνημονιοφιλελευθερισμός, δεν αποδέχεται κανέναν από τους κανόνες των μαθηματικών, της θερμοδυναμικής, της οικονομικής θεωρίας και γενικότερα της λογικής, εφ' όσον έχει ως αξίωμα, ότι είναι δυνατόν κάποιος να αποπληρώσει ένα χρέος, δανείζοντας στο διηνεκές ακόμη περισσότερο χρέος.

Ο ρόλος του πολίτη είναι βασικός στην διατήρηση της σταθερότητας στους τομείς αυτούς καθώς και στην συνεχή αποπληρωμή του χρέους, δια μέσου της αναγκαίας φορολογίας.

Τέλος, μια ακόμη χαρακτηριστική θέση του, είναι ότι η κατάργηση του κράτους (μια και το βλέπει ως εταιρεία - νομικό προσωπο ιδιωτικού δικαίου), δεν διέπεται από τον κανόνα της αυτορύθμισης, μια και υποχρεωτικά θα πρέπει να καταλήξει στην απόλυτο έλεγχο των δανειστών.

Η ιδεολογία αυτή, αποτέλεσε την σημαντικότερη επιρροή σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, με τελικό της ανάδοχο και θεματοφύλακα, την γνωστή μας κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστερά", μέχρις ότου επιτέλους ξεθύμαναν τα παραισθησιογόνα και επικράτησε η λογική στον κόσμο ο οποίος επιτέλους τους πέταξε όλους έξω και ξανάκτισε όλο το πολιτικό του σύστημα από την αρχή.

Σήμερα πλέον, ο όρος χρησιμοποιείται μόνο σε κωμικοτραγικές αναφορές, κυρίως σε παρά-θεατρικούς κύκλους ή από κωμικούς οι οποίοι αρέσκονται στο να κάνουν αναφορές σε τραγικές περιόδους της ιστορίας μας.

Σ. Κατσούλης

Leave a Reply

Σ. Κατσούλης. Από το Blogger.